Home     O festivalu     Raspored     Kazalište     Film     Ulaznice     Arhiva     Kontakt

 
 

Hrvatska premijera djela "U samoći pamučnih polja" redatelja Ivice Buljana otvoriti će festival Zadar snova, u zgradi TIZ-a, u ponedjeljak 6/8/2012

U ponedjeljak 6. kolovoza, u napuštenoj zgradi nekadašnje Tekstilne industrije Zadar počinje Zadar snova.

Festival otvara hrvatska premijera drame “U samoći pamučnih polja“ Bernard Marie Koltèsa u režiji Ivice Buljana, s izvanrednim Markom Mandićem i Robertom Waltlom u ulogama Dilera i Kupca te uz glazbenu pratnju autorskog dvojca Alena i Nenada Sinkauza. Scenska i vizualna rješenja donosi slovenski kolektiv son:DA, a Mestno gledališče Ptuj, Mini teater Ljubljana, Novo kazalište Zagreb i Maribor 2012 – Europska prijestolnica kulture, koproducenti su predstave.

Koliko je Buljan strastven u prevođenju i postavljanju Koltèsa, toliko je i festival dosljedan u praćenju i postavljanju njegovih predstava. Zahvaljujući Buljanu imamo prilike doživjeti tekstove velikana dramske književnosti 20. stoljeća, bilo na hrvatskom ili engleskom jeziku, a najupečatljiviji dojam uvijek su ostavljala njegova dramaturška i scenska rješenja kazališta u nekonvencionalnim prostorima.

Posljednji trag tvorničkog kompleksa Boris Kidrič, tadašnjeg jednog od najvećih brandova i simbola Zadra koji je upošljavao oko 2200 ljudi, na jesen zauvijek napušta vizuru grada, što, uz sve rečeno, čini ovaj kazališni događaj jedinstvenim i neponovljivim.

Zadar snova zahvaljuje gosp Ivici Jurjeviću i firmi Vodoinstalacija d.o.o. Zadar na podršci programu.

Rezervacije ulaznica i informacije: 023 250 708 i info(a)zadarsnova.hr. Prodaja ulaznica: ACME (Zadar, N. Nikole Matafare 2) i na lokaciji izvedbe prije početka programa.

Program Festivala

..........................................................................................................................................................................................

Poziv na radionicu 'Meditative Dance' i audiciju za izvođače novog projekta redatelja Mehdija Farajpoura i pariškog kolektiva Oriantheatre Company

U Zadru, 6 – 11/8/2012

Pozivamo plesače i izvođače u sferi fizičkog kazališta na radionicu Meditative Dance koju će voditi koreograf, kazališni redatelj i umjetnički direktor francuskog izvedbenog kolektiva Oriantheatre Company, Mehdi Farajpour.

Program počinje u ponedjeljak 6. kolovoza i završava odabirom izvođača koji rad nastavljaju na predstavi etc, etc. (Are you mad, Mr. Artaud?), međunarodnoj koprodukciji pariškog Oriantheatre Company (Francuska), Zadar snova (Hrvatska), Escola de dansa de Celrà i Teatar Ateneu (Španjolska).

Predbilježbe i dodatne informacije putem info(a)zadarsnova.hr i na: 091 8985 798 i 098 933 8252.

Organizator: Zadar snova
Suorganizacija: Zadarski plesni ansambl & Zalet Zadar
Pokrovitelji: Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH

Meditative Dance

Fokusirajući stvaranje originalnog suvremenog plesnog stila, tečaj koristi različite stilove i metode: Meditacija tijela, ciklička Yoga te duhovna i fizička moć koncentracije izvođača na sceni - istraživanje Tijelo/Um. Sudionici će biti upoznati s metodom postizanja stanja Praznog tijela. Za plesače i performere ono se smatra najpravilnijom formom tijela i njegovim najčišćim stanjem. Tijelo biva oslobođeno od svojih fizičkih karakteristika radi dostizanja čistog fizičkog postojanja.

Metoda

Radionica Meditative Dance je kreativno i praktično plesno istraživanje bazirano na snazi ​​imaginacije i meditacije. Polaznici će naučiti osnovne načine pisanja koreografije inspirirane svakodnevnim životom. Na putu stvaranja originalnog suvremenog plesnog stila, tečaj koristi različite stilove i metode, kao što su Meditacija tijela (Bodily meditation), ciklička Yoga (Cyclic Yoga), duhovna i fizička moć koncentracije izvođača na sceni - istraživanja Tijelo/Um.

Metoda postizanja Praznog tijela (Empty Body) kao najpravilnije forme tijela plesača/performera. Radi se o najčišćem stanju tijela bez karaktera i svojstava. Tijelo se smatra objektom ili alatom kojeg se koristi, kojeg se nosi, s kojim se pleše. Prvi i osnovni korak je oslobađanje od svih nepotrebnih fizičkih smetnji, tenzija i mišićnih kontrakcija. Mehdi Farajpour upoznati će sudionike s nekoliko svojih meditacijskih vježbi, zajedno s prakticiranjem cikličke Yoge za zagrijavanje kao neizostavnog dijela realizacije metode.

Zašto Prazno tijelo?
U kazalištu, glumci svom karakteru dodaju neki novi, jer igraju određenu ulogu, dok plesači ne izlažu ničiji karakter već samo svoj. I stoga se trebaju osloboditi svojih fizičkih karakteristika da bi dosegli čisto fizičko postojanje. I tu je izazov. Dosegnuti prazninu, živjeti u praznini tijela i tu otpočeti. To je stanje izvan prisutnosti, i iza nje: Ples.

U perzijskom sufizmu, Sufiji vjeruju da je sav svemir u nama. Ne treba ga tražiti negdje izvan, već otkriti gledajući unutar sebe.

Neke od vježbi

Kako izvantjelesna moć vodi naše tijelo
Kako prepoznati izvantjelesnu moć i prenijeti ju u tijelo
Postoji li meditacija u pokretu
Ritam i tišina
Glazba iz okoliša
Ples na pjesmu
Uravnoteženost i neuravnoteženost gesti
Prijenos ravnoteže
Prazna tijela
Otuđenje - Tijelo kao objekt
Život u potpunom nadrealizmu
Moje tijelo ili Ja, Tko je moje tijelo
Sumnje s neba
Visiti sa zemlje
Polagano kretanje ili usporeno gibanje
Ispadanje tijela ili pad
Izvorišne točke tijela za osnove koreografije
Crtanje u prostoru
Pisanje tijelom

........................................................................................................................................................

Najavljujemo program 16. festivala Zadar snova

Najavljujemo 16. Zadar snova. Sedam dana međunarodnog kazališnog festivala posvećenog suvremenim izvedbenim umjetnostima dovodi umjetnike iz Slovenije, Austrije, Francuske, Španjolske i Hrvatske. Program šestu godinu za redom prati Revija svjetskog kratkog filma u Sv Donatu.

Festivalski početak s osobitim zadovoljstvom predajemo Ivici Buljanu čiju redateljsku karijeru festival prati od samih početaka, a koji serije uspjeha na međunarodnoj sceni u ovoj godini obogaćuje Prešernovom nagradom, najvišim priznanjem Slovenije na području umjetnosti. Njegova nova predstava U samoći pamučnih polja, Bernard-Marie Koltesa, s Robertom Waltlom i Markom Mandićem u glavnim ulogama, u koprodukciji Mestno gledališče Ptuj, Mini teater, Novo kazalište i Maribor 2012, European capital of culture – hrvatsku premijeru imati će u Zadru 6. Kolovoza, lokacija je Boris Kidrič, TIZ.

Medejin krik, koprodukcija slovenskog Inner World Theatre-a i Zadra snova, nakon zapaženih igranja na najvećim međunarodnim festivalima, preko Italije, Grčke, Rusije i ove jeseni Kine, neverbalni mit o Medeji u virtuoznoj izvedbi Mojtine Jurcer zaokružuje petogodišnji ciklus i u novom se produkcijskom ruhu vraća na mjesto postanka, u Zadar, Sv Donat. Datum je 7. kolovoz.

Miljenici festivalskih pozornica Theatre Irrwisch u obiteljskom uličnom teatru za velike i male, s čak tri predstave, Wegenstreits guests, The Mudjumping i Let it burn!, iz austrijske prijestolnice na Kalelargu, 8. i 9. kolovoza.

Malo je dovoljno, recentna produkcija Muzičkog salona i Teatra ITD, glazbeno scensko putovanje Aleksandra Stojkovića, frontmana banda Goribor, u glazbenoj pratnji Alena i Nenada Sinkauza (East Rodeo). Više od glazbe i više od riječi, u Sv Dominiku, 9. kolovoza.

Svršimo s Božjim sudom - part one, revolucionarni, neponovljivi Antonin Artaud, jedno od njegovih posljednjih djela, skinuto s programa radija dan uoči prvog emitiranja 1948. godine, kao predložak novog autorskog projekta Senke Bulić u koprodukciji Kazalište Hotel Bulić i Tvornica kulture. Zadar, Sv Dominik, 10. kolovoz.

Pariški OrianTheatre Company, Escola Municipal de Dansa de Celrà & Théâtre Ateneu (Španjolska) i Zadar snova u međunarodnoj koprodukciji predstavljaju etc, etc. (Are you mad, Mr Artaud?) – predstavu inspiriranu životom Antonin Artauda čiji umjetnički puls ne jenjava 80 godina nakon svog vremena. Festivalskoj premijeri, 11. kolovoza u Kazalištu lutaka, prethoditi će audicija za hrvatske izvođače i radionica Meditative Dance koje će voditi koreograf i redatelj predstave Mehdi Farajpour.

Damir Bartol Indoš (ovogodišnji dobitnik THT- MSU godišnje nagrade za suvremenu umjetnost, s instalacijom 'O postojanju Čovjeka šahtofona') i multimedijalni projekt Kriegspiel – Igra rata, u produkciji DB Indoš House of Extreme Music, Perforacije, Teatar ITD i Muzički Bienalle. Igrači igre rata u kojoj je komunikacija zaraćenih strana imperativ do samog kraja sukoba su Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Helge Hinteregger i Ivan Marušić-Klif. 12. kolovoza Šahtofoni stižu u Sv Dominik.

Revija svjetskog kratkog filma u uhodanom ritmu, 5 dana, 30 naslova, Tabor film festival i Program EFA - 15 nominiranih za najbolji kratki europski film, te odabir hrvatskih kratkometražnih naslova ovogodišnjeg 59. Festivala igranog filma u Puli. Projekcije su u Sv Donatu, od 8. do 12. kolovoza.

Festival ide od 6. do 12. kolovoza. Organizator je udruga Zadar snova pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Grada Zagreba.

Zadar snova 2012 omogućili su
Pokrovitelji: Grad Zadar, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zadarska županija, Grad Zagreb
Realizaciju pomogli: Hrvatska kazališna kuća Zadar, Arheološki muzej Zadar, Narodni muzej Zadar, Zadarski plesni ansambl, Zalet Zadar, Vodoinstalacija d.o.o. Zadar
Partneri programa: Festival igranog filma u Puli, Tabor Film Festival & European Film Academy, Platforma Clubture, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Hotel: Boutique Hostel Forum
Medijska podrška: kupus.net, Radio Zadar, Radio Centar, 057 radio, Novi radio, Otvoreni radio
Dizajn | Design: Parabureau


Organizator: Zadar snova
Ulaznice i info: ACME, Zadar, Nikole Matafara 2, +385 (0)23 25 07 08, info(a)zadarsnova.hr

 

 


design by parabureau